Verlosser worden. Iets voor jou?

‘Revolutie voor dummies’ is de titel van een artikel van Louise Vanderputte in het blad Charlie. Vanderputte beschrijft in twaalf stappen wat je moet doen om een verlosser te worden en een revolutie te starten. Heel leuk en toepasselijk voor Hemelvaartsdag maar echt het laatste waar ik aan zou denken: verlosser worden. Het woord alleen al, maakt dat ik enige aversie voel opkomen. Tegelijkertijd intrigeert het me ook.

Maar hoe word je dan een verlosser?

Zoals gezegd zijn er twaalf stappen. Ik zal ze niet allemaal opnoemen. De eerste stap die, tijdens het schrijven van dit blog weer naar boven komt, is dat je wel iets moet doen om verlosser te worden. Met schrijven of reageren alleen kom je er niet. Je moet iets organiseren. Maakt niet uit wat: een sit-in, of een zeepkistje op een plein bij jou in de buurt. Doe iets. Als Rosa Parks niet voorin de bus was blijven zitten, had waarschijnlijk niemand ooit van haar gehoord.

Er komen nog een aantal stappen naar boven: wees consistent. Mensen moeten vertrouwen hebben in jou en in de boodschap. Trek je niets aan van de kritiek die je krijgt. Wees geweldloos in het verspreiden van jouw ‘ding’. Verzin een aantal kreten die goed weergeven wat jij wilt ‘verlossen’, en zet die op een goede manier in.

Last but not least: je moet een vurige passie voor iets hebben of een niet te stoppen rechtvaardigheidsgevoel en de bereidheid om hiervoor door het vuur te gaan. Als je dat hebt, dan kun je verlosser worden.

Ik geloof niet dat ik dat heb.

Als mediator en coach komt dat goed uit. Het gaat in dit beroep om de ander(en). Ik hoef geen standpunt te verdedigen. Tijdens een mediation zijn partijen zelf verantwoordelijk voor de inhoud van het gesprek. En als het gaat om coachen dan geeft de coachee aan waar hij of zij het over wil hebben. Mijn manier van werken blijkt uit de instrumenten die ik gebruik. Daar heb ik wel een duidelijke voorkeur. Of dit werkt, is vaak ook afhankelijk van het rapport of de welbekende klik tussen mij en de ander(en). Mensen moeten zich op hun gemak voelen. Ze moeten vertrouwen in mij hebben. Als er geen vertrouwen is, houdt alles op.

Heb ik toch nog iets gemeen met een verlosser!

20170407_140045

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s