Concentratie is schaars

Er wordt onderzoek gedaan naar wat nu de meest productieve tijden zijn om te werken. Productiviteit hangt vaak af van je concentratievermogen en dit vermogen is niet onuitputtelijk. Je uren achter elkaar concentreren is niet reëel. Op een gegeven moment is de koek gewoon op en moet je iets anders gaan doen. Even naar buiten is dan een goed idee.

Via LinkedIn is een kleinschalig onderzoek gedaan (181 respondenten) naar de meest productieve uren van mensen. De vraag was: op welke tijden zijn de meeste mensen het meest productief. Dit resultaten van dit onderzoek lieten zien dat voor bijna veertig procent van de mensen geldt dat ze tussen 9-11 uur het meest productief zijn.
Zoals verwacht zijn de mensen het minst productief tussen 12-2 uur.

Als je al geen ochtendmens bent, behoor jij waarschijnlijk niet tot die veertig procent, en liggen de meest productieve uren waarschijnlijk later op de dag of zelfs in de avond.
Je weet zelf wel wanneer je het best functioneert. Dit kan nog allemaal in lijn zijn met het onderzoek.

Ik weet het nooit zo met dit soort onderzoeken. Er zal echt wel een gemiddeld aantal uren te berekenen zijn waarin mensen zich het best kunnen concentreren. Dat kunnen we zoals gezegd inderdaad geen uren achter elkaar.
Ik kan me alleen niet goed voorstellen dat je je dan iedere dag op diezelfde twee uur het beste kunt concentreren. Concentratie heeft toch niet alleen met de tijd van de dag te maken?

Dat we tussen 12-2 uur, zo rond lunchtijd het minst productief zijn, daar kan ik me wel in vinden. Als ik niet zo geconcentreerd bezig ben dat ik vergeet te eten, klopt dit voor mij ook. En ik moet toegeven dat ik niet vaak vergeet te eten.

De gedachte dat als ik in de ochtend twee uur geconcentreerd gewerkt heb, ik er net zo goed mee op kan houden, is wel wat onpraktisch. Ik neem aan dat dat ook niet de conclusie is die je moet trekken.
Vaak genoeg kan ik na een half uurtje buiten vertoefd te hebben, of iets heel anders doen, gewoon weer aan de slag. Ook met dingen die een hoge vorm van concentratie vereisen. Het kan zijn dat het langzamer gaat dan in de ochtend, maar voor mij is het productief genoeg!

20170407_1408571.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s